Izida

Izida, iliti Isis, je vladar celog zodijaka!
Prvobitni naziv za ovu malu planetu je bio Transpluton. Ona je na kraju sunčevog sistema i čuva kapiju kosmosa. U drevnom Egiptu, Izida je predstavljala čuvara zodijaka,pa upravo odatle postavka da se ova planeta ne sme pripisivati nijednom znaku već je treba ostaviti u njenoj drevnoj ulozi.
Izida - ima li boljeg načina da se opiše nadprirodni efekat ekstrasenzorne percepcije i najfinijih energija koje prodiru iz dubine kosmosa. Izida bi se mogla uporediti sa kineskim Tao. Majka Horusa, koji gubi svoje oko u borbi sa Setom, i koje mu kasnije vraća Tot, profilisala se kao čuvar svoga sina koji kao antipod tami ima mnogo neprijatelja.
Izida donosi iskustvo ekstaze i haosa, iskustvo transcedentnosti i ekstrasenzorne percepcije. Donosi profinjenje i kreativnost te uzrokuje prožimanje svih ravni. Natalna kuća u kojoj se nađe Izis predstavlja oblast u kojoj je najteže naći vezu sa suprotnom kućom, odn.zahteva sređivanje situacije u svojoj kući, kako bi omogućila realizaciju suprotne.


Drevni Egipćani Izidi veličanstvenoj posvetili su Sirius, Zvezdu koja donosi vodu. Na ulaznim vratima hramova često su vidljivi ukrasi lavljih glava s razjapljenim čeljustima. Ova simbolika u prvi trenutak neprimetna i naizgled 'normalna' kod drevnih Egipćana itekako je stvarna. Naime, Athumanunh će Vam otkriti i tu tajnu što dobro je sakriše drevni Egipćani. Kada se Sunce približi sazvežđu Lava vode Nila počinju iznenada da rastu. Na Nebu se jasno vidi Zvezda Sotis (Sirijus), počinje poplava koja život donosi, počinje Nova godina drevnim Egipćanima, a sveštenici vide Ozirisa u obličju Upuauta. Drevni su Egipćani stvarno verovali da Oziris potiče od Nila a da je plodna zemlja oko Nila Izidino telo. (Athumanunh skreće pažnju da se ovde ne radi o celoj zemlji drevnog Egipta već samo o onom delu koji Nil pokriva tokom poplave i meša se s njom). Kada se Oziris (Nil) i Izida (plodna zemlja) sjedine nastaje Horus. Drevni pak Egipćani verovali su da je Horus doba tokom kog se atmosfera koja okružuje zemlju sprema za čuvanje i hranjenje svih stvari i bića. Drevni Egipćani zapisali su i da je Izida skrivala i odgajala Horusa u močvarama Buta, jer tamo je vlažno zemljište koje dobro upija, pa bolje hrani od isparivanja koja ublažavaju i smiruju sušu i strašnu nepodnošljivu vrućinu. Nadalje, drevni Egipćani imenom Neftida označavaju i nazivaju granična područja Egipta koja s jedne strane obrubljuju planine, a s druge dotiču more. Tako su drevni Egipćani Neftidi dodali epitet 'krajnja' jer se ona sjedinila sa Setom. No, onog trenutka kada Nil (Oziris) prelazi svoje obale, kada se izliva i plavi, širi i probija ivičnim teritorijima, drevni Egipćani zapisali su kao sjedinjenje Ozirisa (Nila) i Neftide (neplodne zemlje). Među biljkama koje niknu nakon povlačenja voda Nila je i žuta ždraljika (slično detelini), a mitologija je opet zapamtila da je Set pronašao venčić od cvetova žute ždraljike na Neftidinoj haljini i spoznao sramotu koja mu je nanešena. Tako je Izida rodila Horusa, a Neftida pak Anubisa. Otac Horusa je dakako Oziris, ali i Oziris u obličju Upuauta je otac Anubisa. Još je u zapisima drevnih Egipćana jasno vidljivo da je Neftida nakon sjedinjenja sa Setom ostala neplodna (Athumanunh skreće pažnju da se ovde radi o neplodnosti boginje, a ne žene, jer drevni su Egipćani jedino tako mogli da objasne neplodnost i veliku tvrdoću zemlje koja se nalazila nešto dalje od plodnih obala Nila).

O Egipatskom horoskopu
Egipatski horoskop podeljen ja na dvanaest znakova, i svakim vlada po jedno božanstvo. Egipatska astrološka kultura je jedna od najstarijih i ima najveće zasluge za sva današnja znanja iz medicinske astrologije. U Egiptu su još pre mnogo hiljada godina astrologija, religija i medicina bile objedinjene. Egipatski lekari jedni od najboljih u svom vremenu koristili su horoskop kao neophodan element pri lečenju pacijenata. Znanje koje se vekovima sticalo na tom polju omogućava nam danas da lakše dijagnostikujemo razne bolesti i pomognemo ljudima da budu zdraviji.
Egipatski horoskop – znakovi:
Prvi znak u horoskopu je Amon – vlada od 01 januara do 02 februara,
drugi je Sebek – od 03 februara do 04 marta,
 treći znak u horoskopu je Oziris – vlada od 05 marta do 09 aprila,
četvrti je Ptah – od 10 aprila do 02 maja, zatim sledi
Horus – vlada od 03 maja do 16 juna,
šesti znak u horoskopu je Neftis – vlada od 17 juna do 21 jula,
sedmi je Set – od 22 jula do 18 avgusta,
osmi znak je Anubis – vlada od 19 avgusta do 21 septembra,
deveti je Ra – od 22 septembra do 15 oktobra,
deseti horoskopski znak je Izida – vlada od 16 oktobra do 09 novembra,
jedanaesti je Thot – od 10 novembra do 03 decembra i poslednji
dvanaesti znak horoskopa je Hator – od 04 decembra do 31 decembra.

Foto:Svadba Izide i Osirisa, autor: Kavita, 2011.
Izvor: okultopedija, Egipatska mitologija, Z.Jovan, astroenciklopedija

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala