TURMALIN - TERAPIJA KRISTALIMA


Turmalin je moćan mentalni iscelitelj. Balansira levu i desnu hemisferu mozga i transformiše negativne misaone modele u pozitivne. Ovaj kamen usklađuje mentalne procese, čakre i biomagnetni omotač. Korisan je u lečenju paranoje, kao i za prevazilaženje disleksije, zato što popravlja koordinaciju oko-ruka i asimilaciju i prevođenje kodiranih informacija. Emotivno, crveni, žuti i smeđi turmalin su korisni za seksualnost i za emotivnu disfunkciju koja leži u pozadini gubitka libida.  Uravnotežava mušku i žensku energiju u telu.

 

Turmalin čisti, pročišćava i transformiše gustu energiju u lakšu vibraciju. Uzemljuje duhovnu energiju,čisti i balansira sve čakre i stvara zaštitno polje oko tela. Turmalin je šamanski kamen koji donosi zaštitu tokom rituala. Može se koristiti za otkrivanje, a tradicionalno se koristio da otkrije zločinca ili uzrok nevoljama, kao i da pokaže "dobar" pravac kretanja. Prirodni štapići od turmalina su korisan alat u isceljivanju. Oni čiste auru, otklanjaju blokade, raspršuju negativnu energiju i ukazuju na rešenja za određene probleme. Odlični su za balansiranje i povezivanje čakri. Na fizičkom nivou, vraćaju meridijane u ravnotežu. Turmalin je jako korisan za baštu i  biljke. Može delovati kao prirodni insekticid, držeći štetočine na odstojanju, a zakopan u zemlju, podstiče rast i zdravlje useva. Psihološki, turmalin vam pomaže da razumete sebe i druge, nosi vas duboko u vašu unutrašnjost, podstičući samopouzdanje i umanjujući strah. Otklanja svaki osećaj žrtve i privlači inspiraciju, saosećanje, toleranciju i napredak. 


Crni turmalin štiti od natčulnih napada, vračanja, uroka i negativnih energija svih vrsta. Povezujući se sa zemaljskom čakrom, uzemljuje energiju i povećava fizičku vitalnost, raspršujući napetost i stres. Budući da čisti negativne misli, podstiče opušten stav i objektivnu neutralnost s jasnim racionalnim misaonim procesom. Podstiče poziitivan stav, bez obzira na okolnosti, i stimuliše altruizam i praktičnu kreativnost. U lečenju, crni turmalin postavljen vrhom od tela izvlači negativnu energiju. Crni turmalin brani od bolesti isrpljenosti, jača imunitet, ublažava bolove.
Plavi turmalin aktivira grlenu čakru i treće oko i stimulira žudnju za duhovnom slobodom i za jasnoćom u izražavanju sebe. Ova boja pomaže natčulnoj svesnosti, izaziva vizije i otvara put služenja drugima, podržavajući vernost, etiku, toleranciju i ljubav prema istini. To je odličan kamen za iscelitelje, zato što sprečava napade udarne energije. U liečenju plavi turmalin je korisan dijagnostički instrument i pomaže u prepoznavanju korenskih uzroka nezdravosti. Plavi turmalin je korisan za plućni i imuni sistem. Dobar je kod nesanice, noćnog znojenja, upale sinusa i bakterijskih infekclja. Tradicionalno se koristi za grlo, pluća, jednjak i oči. Smiruje opekotine i sprečava nastanak ožiljaka.
Smeđi turmalin je izvanredan uzemljujući kamen, koji čisti i otvara zemaljsku čakru i uzemljujuću nit koja drži fizičko telo u životu. Čisti auru, usklađuje eterično telo i štiti ga. Pošto podržava duh zajednice i društvenu obvezu, smeđi turmalin čini da se pojedinac oseća komotno u velikoj grupi. Ovaj kamen isceljuje nefunkcionalne porodične odnose i pojačava osećajnost. Smeđi turmalin utiče na poremećaje crijeva i na bolesti kože i stimulišr regeneraciju.
Bezbojni turmalin spaja sve druge boje i otvara krunsku čakru. U lečenju usklađuje meridijane fizičkog i eteričnih tela.
Zeleni turmalin odlično isceljuje i potpomaže vizualizaciju, otvara srčanu čakru, budi saosećanje, blagost, strpljenje i osećaj pripadanja. Ovaj njegujući kamen donosi ravnotežu. Sečeni turmalin podstiče strpljenje i otvorenost, transformišući negativnu energiju u pozitivnu i raspršujući strahove. Podmlađuje i inspiriše kreativnost. Sa ovim kamenom ste sposobni da vidite sva moguća rešenja i da izaberete najkonstruktivnije. Usmerava nosioca prema napretku i obilju. Zeleni turmalin prevazilazi probleme s figurama oca. U lečenju, kao i sve drugo zeleno kamenje, svojom bojom poboljšava san i smiruje um.  Zeleni turmalin je korisan za hiperaktivnu decu.
Višebojni turmalin sadrži sve boje te deluje na celovitost uma. tela i duha. Odličan kamen za slikovito izlaganje i za podsticanje sna, inspiriše kreativnost i pojačanu maštovitost. U lečenju višebojni turmalin stimuliše imunitet i metabolizam.
Ružičasti turmalin je afrodizijak koji privlači ljubav u materijalnom i duhovnom svetu. Pruža sigurnost u ljubavi, inspiriše veru u ljubav i potvrđuje da je neophodno da zavolite sebe samog, pa se tek onda možete nadati da će vas neko drugi zavoleti. Ovaj kamen potpomaže deljenje fizičkog užitka. Emotivnu bol i stare destruktivne osećaje raspršuje kroz srčanu čakru, koju pročišćava, pa onda spaja ljubav s duhovnošću. U lečenju ružičasti turmalin balansira disfunkcionalni endokrilni sastav i deluje na kožu, pluća i srce. Staviti na srce.
Purpurnoljubičasti turmalin stimuliše lečenje srca i proizvodi svest koja voli. Povezuje zemaljsku i srčanu čakru, pojačavajući posvećenost i težnju ka ljubavi. Ovaj kamen stimuliše kreativnost i intuiciju. Uklanja blokadu čakre trećeg oka, stimuliše pinealnu žlijezdu i ogoljava iluzije. U lečenju, purpurni turmalin smanjuje depresiju i otpušta opsesivne misli.
Crveni turmalin jača sposobnost razumevanja ljubavi, potiče taktičnost i fleksibilnost, društvenost i ekstrovertnost, balansirajući previše agresivnosti ili pasivnosti. Isceljuje i puni energijom sakralnu čakru i pojačava kreativnost na svim nivoima. Ova boja nudi čvrstinu i izdržljivost. U lečenju, crveni turmalin daje vitalnost fizičkom telu i detoksificira ga.
Lubenica turmalin (ružičasta omotana u zelenu) je "superaktivator'' srčane čakre, te je povezuje sa višim ja i ljubavlju, nežnošću i prijateljstvom. Ovaj kamen daje strpljenje i uči taktičnosti i diplomatiji. Umanjuje depresiju i strah, podstiče unutrašnju sigurnost. Pomaže razumevanju situacija i jasnom izražavanju namera. Deluje na emotivnu disfunkciju i otpušta staru bol, korisan je za veze i pomaže da nađete radost u raznim situacijama. U lečenju, lubenica turmalin podstiče regeneraciju živaca, posebno kod paralize ili multiple skleroze i leči stres.
Žuti turmalin stimuliše solarni pleksus i povećava vlastitu snagu. Otvara duhovni put i pomaže intelektualnim stremljenjima i razrešavanju poslovnih pitanja. U lečenju, žuti turmalin leči želudac, jetru, slezinu, bubrege i žuč.
Štapići crnog turmalina u kvarcu odlični su za neutralizovanje natčulnih ill pravih napada, dajući snagu osobi izloženoj tome i poboljšavajući njeno blagostanje. Može se koristiti kao zaštita od terorističkih napada i za lečenje posledica takvih napada. Ovaj kamen ima sposobnost da ide preko dualnosti i da integriše senku u čitavu ličnost.
Turmalin s lepidolitom u matriksu je odličan za odvikavanje od zavisnosti svih vrsta, za razumevanje razloga koji stoje iza zavisnosti. Onda vam pomaže da živite život bez lažne podrške supstanci koje izazivaju zavisnost ili zavisničko ponašanje, zamenjujući ga ljubavlju i zaštitom univerzalnih energija i snažnim samoisceljujućim potencijalom.

 Izvor teksta:  Enciklopedija Kristala" Judy Hall

1 comment:

Ostavi komentar. Hvala