PLUTON

Pluton, vladar Skorpije, osmog polja horoskopa. Njegov uticaj, kada je pokrenut tranzitnim aspektima, sirokih je razmera. Po osnovnoj simbolici predstavlja transformaciju.
Vladar je polja smrti, a sta je drugo smrt nego preobrazaj. Sta bi drugo bila nego kraj ovozemaljskog zivota. Sta bi drugo bila nego kraj ovozemaljske Ljubavi i prelazak u Apsolut.
Pluton je kraj svih krajeva. U njemu nema milosti, ni samilosti. On nas nece uciti, on ce nam ukinuti. On nas nece prosvetliti, on ce nam dati moc da vladamo. Od svih iskonskih potreba, nije li upravo ova najteza i najbogohulnija - vladati, samovoljno, iznad svake situacije! Bez pitanja, bez zaljenja. Ja sam tvoj Bog! - rece princ Hada; i mnogi mu poverovase; jer utrnuli od bola, patnje duhovne i telesne, nisu umeli drugacije. Zeleli su sopstveni kraj, kao kraj svim mukama.
Covek je tako slabasno bice a u davna vremena dato mu bese da vlada svim zverima, i da uziva pod zvezdama...

U Plutonu nema milosti. Ni oklevanja. Ni vremena.
Sadrzan je u svakom momentu i u svakoj odluci. On je momenat nastupa gneva; i momenat prelaska Ljubavi u mrznju. Momenat slabosti u snagu!


On je sadrzan u momentu prelaska iz svetlosti u tamu. I on je momenat u kom se podizemo drzeci uzareni mac te napadamo protivnika, na zivot i smrt! Nema vise bola, nema vise slabosti, nema vise sakrivanja, ni bezanja. On je sukob u kome ne oklevamo. Ne zalimo, ne marimo, ne hajemo. On je sadrzan u momentu kada ustajemo iz postelje, reseni da ozdravimo!
Na mestu na kom nam je polozen u Natalnoj karti, upravo tu dolazice pod uplivom Plutonovih aspekata do drasticnih promena. Na tom polju ne smemo tugovati, niti svoju slabost iskazivati. Tim poljem moramo ovladati da bi kroz transformaciju doziveli novo Budjenje. Ne kao prosvetljenje, vec kao iskonsku snagu da iskazemo sopstvenu moc delovanja. - da ma kroz kakva stradanja da prolazimo, da se uspravimo i prokrcimo sebi put.
Najkarakteristicnije pozicije Plutona su na Ascedentu i na Mc-u. Ako je prvo polje telo, onda sa Plutonom u prvom polju zelimo njime da ovladamo. Tu tezimo da nam  duh nadjaca telo i telesne slabosti.
Kada nam je polozen u samom Zenitu, mi odredjujemo put sopstvene karijere. Onda, kada nam je aktivan Pluton, tu pokazujemo zaista moc u delovanju.
Sa Plutonom mi ne zelimo malo, mi zelimo sve!
Najveca stradanja kod coveka su upravo onda kada ne veruje u moc sopstvene snage. Tada neminovno tone u bolest i ma kakav greh.
Ove dve pozicije sam navela jer su najvaznije za samog coveka i njegov put kroz zivot. Kroz ostale aspekte mozemo videti da li smo uopste dostojni povoljnih Plutonovih uticaja, ili ne. Pod losim aspektima, neminovno je razaranje, te da bi se covek spasao, potrebno je da ojaca svoj duh.
Mnogi ljudi se zale da eto imaju ''jake'' Plutonove aspekte, al nikako oni da se pokazu? To se narocito odnosi na aspekte sa Jupiterom, odnosno, zeljom da se obogatimo materijalno. Niste li mnogo puta bili svedoci ljudima koji su preko noci stekli ogromno bogatstvo, sta se je kasnije desavalo sa njima?
Kod svetskih milionera, naravno da su istaknuti Plutonovi aspekti, ali pogledajte njihov zivotni put pa ga onda uporedite sa svojim. Sta ste bili spremni da zrtvujete i kakve ste napore ulagali da bi dosli do te neke svoje zeljene moci?
Da bi vam se ispunili snazni planetarni uticaji, trebate ih biti dostojni, odnosno, morate biti isto toliko snazni. Da bi mogli da nosite to breme koje vam je odredjeni aspekt doneo. Inace padate u bezdan, i cemer i jad, bez ikakve sanse da vas neka celicna pesnica izvuce; jer prizeljkivali ste nesto cemu niste bili dorasli.
Sa Plutonovim aspektima treba biti posebno oprezan. Narocito ako je rec o polju dece (5 polje). U jednom momentu on moze doneti ozdravljenje materice, u drugom moze ubiti nerodjeno dete. Isto tako, u jednom momentu mozemo pod njegovim uticajem doziveti najzanosniju, najpozudniju Ljubav, u drugom ta ista ''ljubav'' moze nas ostaviti bez milosti i nadanja. To je onaj momenat u kom vam ljubav vaseg zivota preko noci saopstava da vas vise ne voli.
On donosi transcedentnost svakom momentu, svakom osecanju i delovanju. Grubo i nemilosrdno. Cisti sve pred sobom ukoliko mu ne pokazete da ste dostojan borac i nosioc te praiskonske snage razaranja,stvaranja i regenerisanja, te se poput ''Fenixa'' podignete iz pepela, i iznad situacije.

AstroMelaNo comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala