URAN - mitologija I


Mitovi u kjima srecemo Urana izgleda da deluju unutar dve jasno omedjene dimenzije. Jedna je razvoj kosmoloske teorije, stvorene u pokusaju coveka da objasni radjanje univerzuma. Druga je vezana za rodjenje antropomorfnih bogova, ukljucujuci i njihove u ljudskom stilu prikazane brakove i porodicne konflikte.
      Kosmoloska teorija odrazava uverenje, da je pre postojeceg univerzuma, bio Haos. To je bio bezoblicni, potpuno prazan, nemanifestan i nicim uzrokovan ambis, iz koga je rodjenje kosmosa moglo da se razvije. Haos je transcedentna ''Bozja glava'' iz fizickog univerzuma.
  Iz vecite duboke tamne noci' Haosa, zivot i svest pocinju da se pomaljaju. U grckom mitu Ouranus je Prvi Bog, onaj koji je odgovoran za radjanje univerzuma.
Poplava latentne kreativne moci unutar Haosa je ono sto je izbilo u obliku kosmickog, uranskog principa. To je Uran koji odrazava ''Bozji um'', i gde su imaginacija i vizualizacija sposobni da oblikuju spontano manifestovanu kreaciju. U dubinama sna bila je prisutna ideja univerzuma i univerzum je rodjen.
     U prvobitnom stvaranju, zamisao je bila dovoljna da zacne i razvije univerzum koji je jos uvek bio blizu bezuzrocnom stanju Haosa. Biblija se osvrce na ovu kreativnu spontanost u postanku sa naredbom ''Neka bude svetlo''.
     U rimskoj mitologiji Ouranus je postao Uranus, drevni bog nebesa i zemlje. On je bio musko bozanstvo, povezan sa elementom Vazduhom i njegove bozanske ideje su kruzile u nebeskom umu, gde obrasci ideja, cije vreme tek dolazi, postoje samo u potencijalu.
    Prisutna je izvesna konfuzija, po pitanju odnosa izmedju Haosa i Urana. Neki izvori sugerisu da je Uran bio unuk Haosa, kao i muz svoje majke Gee, koja istovremeno egzistira i kao kosmicka materica koja je porodila Urana.


    Ono sto je sigurno je postojanje ''braka'' izmedju Gee i Urana - Zemlje i Vazduha, kao simbola odnosa izmedju nemanifestovanih ideja i manifestovane ogranicene forme, ozemljenja vizije.
Na kraju je doslo do konflikta elemenata unutar braka. Uran je bio preokupiran svojom ulogom sanjarskog kreativnog uma, smisljajuci divne ideje koje treba uliti u univerzum, gradeci velike kristalne zamkove na nebu. Njegova imaginacija je jedrila slobodno u njegovom univerzumu uma, nesputana brigom o svetovnim stvarima.
    Prilikom svojih neredovnih silazaka, da bi oplodio Geu semenom svojih poslednjih ideja o buducem razvoju, Uran je bio sokiran kada je shvatio sta je stvorio u zajednici sa Zemljom. Njegova zivotna vizija je dala zivot necemu sto je licilo na monstrume. Realizacija njegovih snova unutar ogranicenja materije, stvorilo je porod koji on nije mogao da prihvati. Ova deca, poznata kao Kiklopi i Titani bila su suvise ruzna i okorela u zemljanoj vibraciji, da bi ih mogao smatrati svojom. Uran ih je odbacio, negirajuci svoje ocinstvo. Njegovi divni ideali su bili izvitopereni i u razocarenju, on baca svoju decu u dubine Tartarosa - sumornog, tamnog podrucja u podzemlju skrivenom u telu Gee,
    Gea je medjutim bila itekako voljna da prihvati svoju decu, na kraju krajeva, deca su bila nacinjena od zemlje kao i ona, tako da su mogla biti samo ruzna Uranu. Ipak, njihovo vracanje u matericu tretiranjem kao neuspeha, pocelo je da je pritiska, jer tako nesto ipak nije prirodno. Gea je pocela da zahteva od Titana - svoje dece - da se osvete svom ocu. Titani su odraz pojave separativnih moci prirode i iza ovog zajednickog imena kriju se Rea, Okean, i Kron.
     Ovo je bila prva ''Bitka Bogova'', u kojoj novi bogovi predstavljeni Titanima pokusavaju da zbace i preuzmu moc starog boga Urana. Kron je bio Titan koji je uslisio molbe Gei i preduzeo akciju protiv Urana.


Literatura - Pol Hajdn, Istrazivanje astroloskog Urana, strane 13 i 14

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala