URAN - mitologija II


U momentu kada je Uran sledeci put prisao Gei, Kron je spremno cekao. Uhvatio je za genitalije Urana svojom levom rukom ( koja ce postati ruka rdjavog predznaka) i sa zakrivljenim macem ili srpom od kremena kastrirao svog oca, a njegove odsecene genitalije bacio u okean.
     Mit ima nekoliko interpretacije, na slican nacin na koji interpretira nivoe realnosti, do kosmickih teorija, do ljudskih konflikta.Uran koji predstavlja neuslovljivo vreme (bezvremenu vecnost) kroz inicijalnu manifestaciju iz Haosa, izgubio je svoju moc kao rezultat kastracije. Beskrajni univerzum, igraliste bozanskog uma, iznenada je postao konacan, pod vlascu uslovljenog vremena, predstavljeno Kronom.
Kron je sada postao mocni bog vremena. Uran je izgubio svoju stvaralacku moc, te vise nije mogao sontano da stvara svojom voljom, jer je izgubio kanal kroz koji je svojim semenom ideja mogao da oplodi materiju. Uran je pao u 'nemilost' i vise nije bio gospodar univerzuma kojim je sada dominirala materija ( Zemlja -Gea). Bio je osudjen da zivi u relativnoj nemoci kao autsajder.Jedinstvo i celovitost univerzuma, bili su poremeceni i ograniceni vremenskim i prostornim granicama u kojima se zivot mogao razvijati samo unutar ogranicenih parametara. To je Kron, simbolizovan astroloskim Saturnom: onaj koji definise granice, koji odredjuje dokle se sme, a odakle ne sme, namecuci moc ritmicnih vremenskih modela celoj prirodi. Pobuna novih bogova je bila uspesna, ali po cenu slobode stvaranja. Nova dominacija teze vibracije materije, nad lakom vibracijom duha, desila se kao rezultat bitke.
     Ova tema pobune se iznova vraca. Medju porodom Krona ( koga prati reputacija da je skoro u potpunosti isao stopama svog oca u pokusaju da svu svoju decu proguta odmah po rodjenju) bio je i Zevs - Jupiter koji ce na kraju zbaciti s vlasti Krona. Ovo je stalna prirodna borba izmedju starog i novog i predstavlja integraciju novih ideja u vec prihvacene modele zivota i svesti, kao vecita tema evolucije.
     Cin kastracije je krucijalan, jer je sprecio spontano stvaranje snagom volje vizionarskog uma, zamenivsi ga praksom koja se oslanja na prokreativnu aktivnost na strogo fizickom planu. Ovo simbolise spustanje u materiju, kao nevoljni akt duha koji je zarobljen u ogranicenjima Krona - Vremena. Drugacije receno, Uran - sanjarski um biva izgubljen u sopstvenom snu.


Mit o impotenciji i sterilitetu Urana je reflektovan u drami koja se odvija mnogo kasnije - u Potrazi za Gralom, u simbolu osakacenog Kralja. Kralj je bio ranjen u genitalije i kao takav vladao je Pustom zemljom. Ovde mozemo videti drevnu povezanost izmedju vitalnosti kralja i vitalnosti zemlje: ukoliko nije kralj fizicki ceo i zemlja postaje bolesna, kao izraz nedostatka jedinstva. Gubitkom svoje moci zaceca, zemlja ulazi u fazu degeneracije i nestajanja, pa je osakaceni kralj prisiljen da frustriran ceka na uspesnog viteza Grala, da ga izleci i oslobodi patnje.
     U individualnoj karti ove Gral teme se ponavljaju. Kuca u kojoj se nalazi Uran ukazuje na oblast zivota u kojoj ce revitalizujuca nova energija biti oslobodjena, dok kuca u kojoj je Pluton ukazuje gde osecamo ovu gnojnu ranu, odnosno prepreku ( vidi Dizanje Feniksa: Istrazivanje astroloskog Plutona) Konacno, pozicija Neptuna ukazuje na isceliteljsku prirodu Chalice - misticke vizije koja leci kroz dozivljaj integracije i jedinstva.


     Pristup ovome moze se videti kroz kartu u kojoj je, na primer, Uran u 5.kuci, Pluton u 6.kuci i Neptun u 8.kuci, sa Uran -Neptun kvadratom i Neptun - Pluton sekstilom.
Pluton u 6.kuci vodi ka dubokom nezadovoljstvu u oblasti rada i usluga, gde individua veoma intezivno oseca da zivotni stil u ovoj oblasti nije prikladan njenoj zivotnoj svrsi. Osoba oseca nedostatak smisla, sto bukvalno deluje pustosece po njenu energiju i talente. To je kao ziva rana, frustrirajuca, naizgled nepremostiva prepreka.


     Neptun u 5.kuci otkriva potencijal za misticki proces smrti i ponovnog radjanja, gde osoba moze iskusiti regenerisuce dizanje Feniksa unutar sebe. To je tacka unutrasnjeg iscelenja u kojoj se nedostatak integracije, koriscenje energije sextila izmedju Plutona i Neptuna pruza mogucnost za iscelenje plutonske rane. Ako u tome uspe, pozitivni rezultat se moze pretociti u kreativnost Urana iz 5. kuce koja tada donosi mnogo jace osecanje ispunjenosti, vodeci na kraju i ka znatno prikladnijem zivotnom stilu, po pitanju rada i usluga sto istovremeno oslobadja i kanalise prethodno zatomljene energije u 6.kuci. Transformacijom upotrebe uma kroz Neptun - Pluton sextil, preko unutrasnjeg mistickog ponovnog rodjenja moze se zatim rastvoriti frustrirajuci unutrasnji konflikt kvadrata izmedju Urana i Neptuna, otvarajuci Uranove nove horizonte.


Literatura - Pol Hajdn, Istrazivanje astroloskog Urana, strane 15 i 16

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala