URAN - mitologija IIIZnacajno je da je jedan od rezultata kastracije Urana, pojava Afrodite - Venere koja se izdigla iz mora u koje je Kron bacio odsecene Uranove genitalije.
Ovaj aspekt mita pokazuje da jedino kroz transformaciju muskog principa, preko srednjeg roda, do ponovne pojave u obliku vodene boginje ljubavi Uran moze da povrati uporiste u univerzumu kojim dominira Kron. Tumacenje ovoga moze biti, da ce zavodljiva priroda Urana - Afrodite / Venere navesti zacarano covecanstvo, da se odazove na poziv transpersonalnih bogova, dakle kroz ljubav koja nas otvara ka nepoznatom i koja pomaze da se rastvore barijere koje nas odvajaju, kako od nas samih, tako i od drugih.
Paralelno sa ovim viseznacnim mitovima, odraz ovoga o cemu govorimo, mozemo videti i unutar ljudskih drustava u polarizovanom konfliktu izmedju matrijarhalnog i patrijarhalnog drzavnog uredjenja i uverenja. Price o elementarnom razdoru medju funkcijama Vazduha i Zemlje, duha i materije nalaze odjeka unutar dominantnih drustvenih arhetipa. Sadasnje drustvo je patrijarhalno drustvo u kome su muskarci vodje drustva i primes inter partes - prvi medju jednakima.
Osobine koje se ocekuju su umnost, razum i logika, podjednako kao i ratobornost i naucna objektivnost.
     Moc muskog principa je najvisi princip i tako je vec preko dve hiljade godina. Od vremena Grka kada su mitovi artikulisani 'skiptar vladavine' je predat od strane Prvog Nebeskog Boga, Urana Kronu - Saturnu, odrazavajuci dominaciju patrijarhata.
     Afirmacija, ekstrovertna agresija, istrazivanje i vladavina svetom sprovodjeni su pod ovom muskom silom kao reakcija na jos ranija matrijahalna drustva u kojima je moc bila u rukama bozanskog, zenskog roda. To su bila vremena kultova boginje Gee posvecenih Majci Zemlji kada je predstava zene bila predmet obozavanja.
     Transcedentna koncepcija Urana je slicna onoj o Hindu bogu Varuni koji je bio predstavljen kao obuhvatac univerzuma, beskrajnog prostora, koji je tvorac sveg zivota snagom svog semena i od kog se javlja paradoks 'sve iz nicega'.
     U medjuvremenu Grci su pokusavali da Urana spuste na zemlju, gde je prema Diodoru, on bio prvi kralj famozne Atlantide, koja je bila zemlja u kojoj su se radjali bogovi. Ovaj kralj je bio njihov bog Nebeski Otac i prvi ucitelj astronomije. Jos tada je pokazivao put neba.

Moderni zadatak Urana je da ponovo uspostavi prijateljski odnos sa Geom. Sada kada se covecanstvo razvilo do tog stepena, bilo bi stetno po buduci razvoj da Prvi Bog ostane otudjen od svoje kreacije, kontemplirajuci na greskama i patnjama iz proslosti. Na nama je da ga ponovo privucemo, kako bi zivi odnos sa Bozanskim umom bio ponovno uspostavljen; ukrstanje je neophodno za sledeci korak napred.

Astroloski Uran je trenutno vidjen kao vecito u borbi sa Saturnom - Kronom, sa ciljem da probije ogranicavajuce barijere i ponudi slobodu novih mogucnosti za ekspanziju. Ova bitka bogova je urodjeni zivi obrazac u nasim sopstvenim licnostima, konflikt koga dozivljavamo tokom citavog zivota. U tom smislu Uran pokusava da povrati neki uticaj u svetu Krona, da ga iznova preusmeri u pravcu svoje vizije o kreativnoj mentalnoj slobodi ideja i ideala. No, posto je toliko udaljen od nas, a njegov potencijalni uticaj tako jak, jedini nacin na koji moze da komunicira je kroz povremene i iznenadne izlive inspiracije ili kroz izazivanje krize dovodeci do iznenadne promene. Relativno nedavni 'vaskrs' uranskog principa tokom kraja osamnaestog veka izgleda da ukazuje da je svet sada spreman da bude revitalizovan Uranovom energijom. To je energija koja moze poceti da nas oslobadja od ogranicenosti sto sa sobom nosi absorbiranost materijom, usmeravajuci nas ka oslobadjanju uma i istrazivanju Nebeskog Oca.

Literatura - Pol Hajdn, Istrazivanje astroloskog Urana, strane 16, 17 i 18


No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala