Tarot karta 7 (Kola)


9 "I namestiće ubojne sprave prema zidovima tvojim, i razvaliće kule tvoje oružjem svojim.

10 Od mnoštva konja njegovih pokriće te prah, od praske konjika i točkova i kola zatrešće se zidovi tvoji, kad stane ulaziti na tvoja vrata kao što se ulazi u grad isprovaljivan."

(Jezekilj)
  Sa tarot kartom broj 7. dobijamo borbena kola tarota, prvo specifično oružije. Ovim adutom ulazimo u tešku alhemijsku sferu Saturna, koji je bio najavljen u prethodnom adutu osunčanih ljubavnika.

  Ovo je karta spajanja glavnih elementa, karta utvrđivanja, karta oblikovanja; i karta jako složenih, isprepletanih odnosa između Marsa, Merkura, Meseca, Venere, Jupitera, Saturna, a u približavanju Uranu. Astrološkim jezikom rečeno na malo šaljiv; i ne sasvim tačan način nego više asocijativan, ovo je karta gde se opoziti i kardinali rak i jarac; ovan i vaga; lav i vodolija trebaju ujediniti i učiti jedan od drugog.


  Ali, ono što nas ovde zanima, da bismo razumeli tarot kartu kola je značenje planeta u alhemiji kao i preneseno značenje iz mitologija i etimologije odnosno nauke o poreklu reči. Potrebno je da shvatimo da je tarot; a posebno njegovih glavnih 22 aduta, slojeviti, simbolični prikaz našeg puta do istine, do Boga, ličnog oboženja. Raznorazni kvazi taratolozi novog doba, prodavci mutne magle i prljavih voda u svojoj gluposti i sujeti, ne uspevaju da uvide da su brojne različite reči i pristupi samo druga imena za istu stvar, za isti pojam, jer pojam je suština, a ne određena formalno upotrebljena reč. Reč divinacija, koju mnogi često koriste u vezi sa tarotom je latinskog porekla i na latinskom označava postupak, pokušaj da se predvidi nešto unapred i označava svesnost o višoj stvarnosti inspirisanu pritom od strane Boga. Dakle, onaj koji se divinizuje isto je što i grčki prophetes, isto je što i obožen u istočnom hrišćanstvu, isto je što i nabi iz arapskog, isto je što i yuyan jia u Kini, itd. Međutim, usled pogrešne upotrebe i opšte konfuzije čovečanstva da prepozna isti pojam u različitom zvuku, došli smo u situaciju da nam obožavaoci satane i crni magovi određuju živote i usmeravaju u pravcu direktne i potpune propasti. U njihovom slepilu, oni ne uspevaju da uvide da je tarot nešto što se već bezbrojno puta dogodilo, a ne pomoćna alatka koju trebaju naučiti da bi postali nekakvi bogovi, jer samo je jedan Bog, jedno biće koje je sveznajuće, sveprisutno i svemoćno. Ako takvo biće odluči da nekome nešto pokaže iz svoje ljubavi ka ljudskom rodu pokazaće mu, ako ne neće; i tu se za mudre završava cela polemika oko takozvane divinacije, a koja je u suštini jako prosta reč i nema baš ničeg komplikovanog u njenom jezičkom poreklu. Mudri znaju da je ono što našim nesavršenim jezikom zovemo Bog uvek i svuda prisutno; i da nikakvog drugog puta nema ka Bogu osim puta ljubavi, hrabrosti i svih ostalih vrlina, a znaju i da se tarot dešava u ličnom iskustvu pojedinca; stoga su jedini tumači tarota vredni pomena oni koji su lično proživeli sve adute glavne arkane.


  Tako dolazimo do osnovne odlike ove tarot karte 7, koja je u hrabrosti, pobedi nad prividnim suprotnostima, pokušaju napuštanja sveta nižih i životinjskih nagona, odlazeći u svet višeg smisla. Zato o ovome govorimo kao sferi Saturnovog uticaja, Saturnovog olova kojeg je potrebno razumeti, ukrotiti, preobraziti, a Saturn je veliki učitelj discipline. U sledećem redosledu čitalac može videti oznake planeta u njihovom alhemijskom shvatanju, a iz ugla alhemijskih preobraženja važno nam je samo pet glavnih planeta pored figura Sunca i Meseca:

  • Zlato - Sunce ☉ ☼ 
  • Srebro - Mesec (Luna-Selena)☽ 
  • Bakar - Venera ♀ 
  • Gvožđe - Mars ♂ 
  • Kalaj - Jupiter ♃ 
  • Živa - Merkur ☿ 
  • Olovo - Saturn ♄ 


Na prvoj slici karte broj 7. vidimo muškarca nalik nekom princu ili vojvodi kod kojeg se primećuje ratnički, osvajački, delom odbrambeni stav; i to više nego li kod karte broj 4. Car (gde su to možda neki pre očekivali), a sličnost je u kompoziciji broja 4, kvadrature, jer je car sedeo na četvrtastom tronu, a prevozno sredstvo bojnog kočijaša ovde je takođe u toj kvadraturi. On drži u desnoj ruci istu vrstu palice koju je držao mag u prvom adutu; ispred njega su crno-bele sfinge simbolišući žensku i mušku energiju kao i u širem smislu ceo koncept Jin (a) i Jang (a), pasivni i aktivni princip; Dan i Noć u jednom.
Jin-Jang Ipak, sfinge su i zagonetke, a u slučaju ovog vojvode radi se o zagonetki aktivnog i pasivnog principa i posebno o shvatanju ženske i muške seksualnosti zbog čega iznad sfingi stoji jedan crveni falusno-vaginalni simbol, u Indiji poznat kao Lingam i Joni.Slika-Lingam-Joni (reka Narmada, Indija)- izvor slike; wikimedia commonsŠiva, Parvati kontempliraju lingam-joni, izvor slike; columbia.edu


  Sada je potrebno da razumemo kako crni magovi zloupotrebljavaju ovu seksualnu simboliku i kako time potpuno pogrešno interpretiraju ovu tarot kartu bojnih kočija o kojoj govorimo zato što je seksualnost vozilo i oružije kojima vlada muška prilika iz prve slike. Vojvoda, sedmi po redu posle Maga, Prvosveštenice, Carice, Cara, Hijerofanta i Ljubavnika je neko ko ima izvesna znanja o prethodnima nosi sa sobom darove Merkura (mudrost), Meseca (tajna učenja), Venere (ljubav), Marsa (energija), Jupitera (milost) i Sunca (vitalnost, vidovitost). Crni magovi su svi oni koji uzdižu pojam tela, telesnog i materije iznad duha. Crni magovi, svesni ili nesvesni toga, su svi oni koji pozivaju na bludničenje, promiskuitet, kurvarstvo, laž i prevaru, obožavajući i veličajući pritom tela kao da su u pitanju božanstva. Kod mnogih crnih magova, ovo je posledica kompleksa niže vrednosti, koji nose iz svojih mladalačkih dana i raznih frustracija koje u sebi samima nisu uspeli da savladaju ili preoblikuju. Iako veličaju tela i promiskuitet, njihova tela za kratko vreme sve više propadaju; sve više podsećajući na ljušture iz kojih se krije tužna slabost. Crni mag se uvek prepoznaje po tome što svoja lična verovanja i želje zaodeva u racionalnu argumentaciju; i time ubeđuje sve oko sebe u dogmatsku ispravnost svojih stavova. Seksualna energija (Eros) je najsnažnija životna energija koju imamo dok smo na ovom svetu i ona se preoblikuje ili sublimira u razne druge stvari koje radimo u životu u svim oblastima: nauci, umetnosti, filosofiji, teologiji, sportu. Pogrešno shvatanje te energije vodi u izopačeno poimanje sebe i sveta oko sebe gde se ide do te mere da se pakao proglašava rajem, a raj paklom. Ovo ne znači da je telo nešto pakleno; naprotiv telo trebamo učiniti takvim da deluje jedinstveno sa našim duhom, sa našom unutrašnjom zvezdom i lepotom; i to na način da nikako ne prosipamo uzaludno njegovu energiju. Energije našeg tela, posebno one izvorne seksualne moramo usmeriti na osobe koje nas stvarno vole i mi njih. Svako ko tvrdi da trebamo biti promuskuitetni ili ništa ne zna ili je crni mag ili na putu da to postane. Čak i obični ljudi koji ne poznaju simbole tarota; oni koji su promiskuitetni, koji su imali ogroman broj partnerki i partnera; vrlo dobro znaju i osećaju u sebi kako se ono što Dante Aligijeri zove infernalni svet upliće u njihov svakodnevni život i kako ih nužno uvodi u ninfomansko pogubljenje.
Izvor slike: astrology.com


  Prema tome, potrebno je da delujemo iz ljubavi, učimo tajne ljubavi i seksu pristupamo iz ljubavi prema osobi sa kojom imamo seks. Ovo je alhemija seksa, gvožđe i bakar, Mars i Venera putem saturnovske discipline tela i duha. Potrebno je da proždrljivost Saturna pretvorimo u umerenost, u prirodnu preraspodelu naših osnovnih elemenata i osećanja. Saturn je zakon karme, Saturn oblikuje mogućnosti i ograničenja vremena (otac vremena u mitologijama), samim tim utiče na celu materiju, primordijalne telesne oblike. Mars je njihova potencija, energija, ali Saturn je njihov majstor prvobitnog formiranja. Zato je ovo jedna od najomženijih planeta među ljudima, često pogrešno nazivana kao planeta zla, jer se u njoj krije autoritet, šef, vođa, kapiten, svojevrstan tradicionalista, koji je uvek reaktivan u smislu da ono što mu emitujemo to će nam i vratiti i nikako drugačije. Saturn je i istinozborac, kada je prizvan, on uvek govori istinu bez obzira na posledice. Ujedno je ovo planeta kojoj se klanjaju crni magovi, ali opet tako što je potpuno pogrešno razumeju.

  Vlast nad sobom, discplina, koju ima vojvoda iz tarot karte 7. dolazi razumevanjam Saturna. Na njegovim ramenima su Urim i Tumim, ispod njega kontrola nad kamenom seksa, iza njega je grad koji ne napada nego napušta.


Preporučena tehnika za one koji meditiraju o tarotu: Zaboravi mesto koje pokušavaš da osvojiš. Olovo je otpad pod tvojim nogama i smrt koju gaziš. Spoznaj telo i njegovu energiju ne koristeći nasilnost.Orifiel snovatumacenje@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala