Tarot Karta 3 (Carica)


Nakon prethodne prve dve karte tarota: Maga i Prvosveštenice; iz prvobitne mudrosti, razumevanja i krunskog sveta astralnog koji je u dubini i senci, stižemo do tarot karte broj 3. Carica
 Ako je suština maga bila u njegovoj merkurovskoj prirodi ogromne potencije,  urođenog talenta, budućih akcija; i ako je prvosveštenica ona misterija prvog davanja oblika, formacije i tajni, ali i ograničenja Meseca; onda adut, arkanum Carica pripada, inicijalno, realnosti Venere i opštem simbolu plodnosti. Čitalac, koji se prvi put upoznaje sa glavnim adutima tarota, ne treba ovo da shvati doslovno kao astronomska tela u svemiru nego kao asocijativne slike, metafore, alegorije koje se provlače u učenjima u istoriji čovečanstva po svim kontinentima i u svim vremenskim zonama i periodima. Tarot funkcioniše alhemijski i on se obraća ličnom iskustvu pojedinca iako teži univerzalnijem određenju.  Kao što vidimo na slici, a po Vejtovom prikazu aduta, ona nosi krunu sastavljenu od 12 šestrokakih zvezda (heksagrama) što oslikava njenu vezu sa astralnim svetom, krunisanje Suncem i svetlošću. 
Ovih 12 zvezda upućuju i na svih 12 bića zodijaka, jer ništa ne dolazi u kreaciji sem kroz vrata  žene koja je ovde simbol sveukupne plodnosti i rađanja. Ali, taj broj 12 je numerološkim svođenjem broj tri što nas ponovo vraća na broj aduta carice. Ovim adutom uviđamo prvi mistički trougao tarota, prve tri nesavršene slike savršenih troje odnosno tri savršenih principa ideje akcije, ideje forme i ideje stvaranja koje se izlivaju na zemaljski svet. Dvanaest šestokrakih zvezda ovde imaju i dublji smisao, jer se radi o čakri srca, Anahata, čije ime znači nepobedivo, nepovredivo, neuništivo. To je isti onaj lotosov cvet sa dvanaest latica. 

anahata

William-Adolphe Bouguereau-Rođenje Venere
Na štitu koji je postavljen ispod carice je simbol Venere, boginje ljubavi i plodnosti iz mitosa. Venera je iznad vode što simboliše njenu dominaciju nad vodama života. Zato prvosveštenica (adut broj 2.), koja dominira Mesecom; koji je misteriozni kamen i temelj svega, prelazi u sledeću tarot kartu, Veneru odnosno ljubav. Niko ne dobija milost prvosveštenice, a da prethodno nije pio iz Venerinog pehara vode života. Ko ne poznaje tajnu ljubavi neće videti superiorne svetove, niti iskusiti milost prvosveštenice. Samo je jedan put, samo su jedna vrata koja vode do izgubljenog raja i na njima piše Ljubav!

Venera ovde simboliše proleće (ranu zoru) kosmosa u njegovom stvaranju, prokreaciji. Duh prvosveštenice je sveprožimajuć, ali samo ona monada duha koji emituje ljubav i koja se žrtvuje iz ljubavi videće, na kraju, carstvo Božje, carstvo superiornog, astralnog sveta. Ovo je zakon Venere i njen neuništiv štit, zakon ljubavi. 
To je i ona Venera koju hrišćanstvo zove arhanđel Urilo (Uriel) čije ime znači: "Bog je moje svetlo", dakle gorući, dakle oganj Božji. On je taj koji pročiščuje, baca plamen ljubavi nad zamućenim i uprljanim vodama života. 

Sandro Botticelli, Rođenje Venere Venera upravlja bikovima i vagama, ali ova karta tarota ima zbog svojih složenih odnosa u prvom trouglu sa magom i prvosveštenicom, velik značaj i za rakove koji su upravljani od strane Meseca i koji svojom hiperosetljivošću mogu, možda i najlakše od drugih znakova, dokučiti onaj njen najprirodniji smisao, jer su već rođeni u snažnom osećanju i instiktu za instrukcije i mističnost majke prirode. 

Preporučena tehnika za one koji meditiraju o tarotu: Kontempliraj o lotosovom cvetu koji i u najprljavijoj vodi uspeva da ostane netaknut, čist i lep. Solarizuj prirodu! Očisti svoj dom, koji je dom svih nas. 

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala