Tarot karta 6 (Ljubavnici)


  Došli smo do možda i najpoznatije tarot karte velikih aduta koja nosi naziv ljubavnici. Ovo je finale kosmičke kreacije ili početak finala. 
Ovim adutom dobijamo središnji element pentagrama, koji sam počeo da opisujem u prethodnom blog postu o hijerofantu
Ovo je nauka ljubavi i ljubav oličena u elementima ženskog i muškog. To je Venerino proleće i zora, Marsova energija i odlučnost, Jupiterova snaga i milost, tajne Meseca i Merkurova mudrost. Sada smo u carstvu Zemlje i sferi Sunca u zenitu, Sunca koje upravlja svime što je stvoreno, a pod oblacima Saturnovog prastarog lica. 

  Ušli smo u prvo ispoljavanje volje koja dobija pojavne oblike i u večitu borbu nesigurnih ishoda. Da se prisetimo sledećom slikom kako je izgledala prva dobijena zvezda ili pentagram tarota iz prethodne priče o hijerofantu:
  Unutar nje dobijamo oblik ljubavnika iz aduta broj 6, a šire posmatrano dobijamo i zvezdanu reprezentaciju ljudske figure i tela izraženog pentagramom. Ovo je unutrašnja zvezda muškaraca i žena, ona koju svako u sebi nosi; i koja je ona posuta zvezdana prašina u nama. 
Arhanđeo koji je bestelesna sila  iz prve slike koji upravlja materijom (vremenom);prenosi lice Boga ljudima, sklapajući savez s ljubavnim parom, a desnom i levom šakom ukazuje na drvo spoznaje dobra i zla i drvo života. 
Iza muškarca je ne slici drvo života, a iza žene drvo od spoznaje dobra i zla oko kojeg je uvijena žuta zmija. Ovo je odlučujući trenutak, put velikih, sudbonosnih odluka. Slika je čista ukazuje na nevinost i čistotu, na spajanje elementarnih boja, na spajanje plavog, crvenog i žutog. Ali isto tako, u njoj postoji jedna nedorečenost ili određen čin koji se treba dogoditi. Žena je na slici zagledana naviše, u pravcu vrhova drveta života, a muškarac je zagledan u samu ženu. Oni su u stanju pred glas, pred izgovaranje, pred nešto što treba biti izrečeno. Ovo je Višuda, grlena čakra, pesma koju je potrebno probuditi. 
Escorial Beatus
 Arhanđeo koji je iznad njihovih tela na slici ima i višu simboliku, jer predstavlja njihovo ujedinjenje. Iako su na slici dve osobe (žena i muškarac) suštinski se radi o jednoj energiji, o jednom izvoru, o jednom biću koje je u svetu astralnog bespolno. Kao što ni sami anđeli nemaju određen pol u ljudskom smislu niti su telesnog karaktera, ova razlika je kamen spoticanja u mnogim odnosima i ljubavima. Nema slike muškarca bez žene, niti  slike žene bez muškarca.  


Mikalanđelo, pad Adama i Eve
Adam i Eva, Orfej i Euridika, Tristan i Izolda sve te i druge priče iz starih knjiga simbolizuju ono što se svima nama dešava tokom ovog zemaljskog života, koji je jedan mikrokosmos makrokosmosa, manja slika volje koja imitira širu sliku astralnog superiornog sveta. 
Adam i Eva ne ispadaju iz savršenog stanja i rajske sfere zato što ih je nekakva zmija na to nagovorila nego zato što su sami odlučili da stvore razdor i diferencijaciju putem znanja. Primitivnom materijalističkom rezonovanju čoveka je neshvatljivo da je ljubav nadređena znanju i da je ljubav superiorna kosmička sila. Takav čovek čak i ne naslućuje kako je to uopšte moguće. Otuda u savremenom svetu imamo tako velik broj zabludelih crkvenih organizacija, sekti, pa i političkih partija čiji mnogi članovi umišljaju da su nekakvi bogovi ili da će ispraznim znanjem stići do Boga ili čak biti bog, koji drugima nešto određuje. Pravo znanje je moguće jedino iz ljubavi ka istinitom ka mudrosti, a ljudi koji teže dominaciji nad svima drugima oko sebe nisu ništa drugačiji od jadnih zarobljenika iz Platonove pećine, koji umišljaju da su senke koje im se prikazuju na zidu stvarnost, jer im okovi ne dopuštaju da uvide pravu stvarnost Sunca, koja se krije u ljubavi, isceljenju i opraštanju.  Crtež Platonove pećine, Markus Murer

Ko razume uzvišenu i superiornu, alhemijsku nauku ljubavi nema potrebu da postane bog, jer on vidi Boga svakog dana, svakog trenutka i svakog časa kako u sebi tako i u svim drugim stvarima. Omržena zmija iz Edena koju vidimo i na početnoj slici ove tarot karte je simbol plodnosti i neprestanog obnavljanja toka života( zmija je životinja koja odbacuje staru kožu); ponovnih rođenja i besmrtnosti kao kod urabora što smo videli u priči oko tarot karte Mag. Zato je ona uvijena oko drveta spoznaje, jer čuva tajnu besmrtnosti, večnosti. Ova tajna se sama od sebe saopštava ljudima koji deluju iz ljubavi i oni svoju besmrtnost jasno uviđaju.  Adam i Eva, rani, mladalački stadijum ljudi; samo jedan od mnogih arhetipova ljudskog roda, pogrešno su shvatili sebe same misleći da je tajna znanja u ličnoj dominaciji nad drugima i svetom. Njihova zmija postala je crna, a kičme pogrbavljene pri izlasku iz raja, savijene kičme lošeg karaktera. Njihova ljubav je omanula, jer su obožavali svoj ego, svoje ličnosti ne uspevajući, pritom, da shvate tajnu zmije, tajnu lične transformacije. 
Zato ova tarot karta, adut broj 6. za one koji je izvuku, predviđa praktično u istoj meri i dobro i loše; velike dileme, bure, želje za dominacijom, nerazumevanje, razvode i ponovna sastavljanja. To je karta dilema, previranje i velikih emotivnih uzbuđenja i problema. Ali isto tako ova karta može obeležiti jedan period našeg života kojeg ćemo se uvek rado sećati i koji će u nama uvek buditi najjača osećanja. Ovo je karta onih koji sa sobom nose "kofer ljubavi". Na neki način ovo je i karta zakonodavnog lava, znaka koji je upravljan od strane Sunca, i koji na vrlo strastven način, više nego neki drugi znakovi uviđa njenu, suštinski po svemu posmatranom, hrišćansku poruku. 

Preporučena tehnika za one koji meditraju o tarotu: Proučavaj mit o Tezeju, kontempliraj smisao Davidove zvezde. Voli i budi voljen. 
 snovatumacenje@gmail.com
No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala