Tarot karta 1 (Mag)  Ovo je karta kojom počinje tarot, broj 1. koji reprezentuje svaki početak. Njeno ime možemo prevesti kao mag, čarobnjak ili mađioničar. S obzirom da sam u prethodna dva blog tekst o tarotu, koristio špil autora Artura Vejta odnosne slike umetnice Pamele Smit, kojoj je početkom 20.veka, Vejt davao instrukcije oko toga kako da isti naslika, nastaviću da se služim u sledećim tekstovima ovom verzijom tarota. 

  Ono što vidimo na slici je mladić opasan uraborom (zmijom ili zmajem koja jede sopstveni rep), što je antički simbol večnosti. Vejt opisuje ovog mladića u odeći maga kao nekog s izgledom božanskog Apolona, ali prava i dublja simbolika ove prve tarot karte ne nalazi se u Apolonu nego u Hermesu.   U starogrčkoj mitologiji, Hermes je igrao ulogu oštroumnog božanstva vezanog za magiju, trgovinu, lopove, putnike, sportiste, umetnike, ali pre svega ulogu glasnika bogova i ovo zadnje je ono što nam je značajno da bi razumeli poruku prve karte. To je isti Hermes, koji kasnije u Rimu postaje Merkur, (posrednik, medijum), između božanskog sveta ili duhovnog sveta i sveta smrtnih. On je lutalica, početnik, avanturista, izaslanik bogova i jedan od dirigenata duša posle zemaljskog života, brz i spretan lako se kreće između sveta  astralnog i realnosti zemaljskog. Postoji sličnost, kako su to razni istoričari primetili, između njega i staroslovenskog Velesa kao i skandinavskog Lokija, jer se sva trojica služe magijom i trikovima i šetaju do podzemnog sveta. 

U smislu tarota, on je sličan detetu, (Hermes ja posle Dionisa najmlađe božanstvo Olimpa), na početku svog životnog puta i zato se pred njim na stolu nalaze svi elementi manjeg špila, a to su štapovi, mačevi, pehari i diskovi (pentagrami), pozivajući na elementalni rad sa svakim od njih. Jednom svojom rukom držeći palicu mag ukazuje na nebo ( duhovno), a drugom  ukazuje na zemlju čime simboliše spuštanje, prenošenje viših stvarnosti na niže kroz sebe samog. Ovo ne simboliše kako to neki misle ujedinjenje pomenute dve sfere nego samo prenošenje i preobraženje u pojedincu. 

Iznad njegove glave je položeni broj 8. simbol beskonačnosti, a to je i onaj kaducej, zmija ili zmajevi obavijeni oko štapova, koji inače nose i Hermes i Merkur, ali koja vuče poreklo još od mesopotamskog božanstva Ningizide. Čitalac može videti u sledeće tri slike kako se taj drevni simbol ukrštanja dve zmije oko štapa sačuvao do današnjih dana : 


  Dve zmije su u broju 8. kaducej Merkura simbolišići dva različita polariteta, savršeno balansiranje između energija Sunca i energija Meseca. To su ona ida i  pingala iz tradicionalne medicine dalekog istoka. Reč ida na sanksritu znači udobnost ili zadovoljstvo, simboliše lunarnu energiju i žensku stranu, a pingala (zlatast, mrkožut) govori o solarnoj energiji. Dva su pola, dve su hemisfere mozga čiju energiju treba povezati unutr sebe, posredstvom Merkura, glasnika astralnog

    Pošto je ova karta merkurovska, ona korespondira znacima zodijaka devici i blizancima, ali opet ne u smislu da se tiče ili odnosi samo na te znakove, već  na sličan način na koji sam opisao u prethodnom tekstu za tarot kartu 10. točak sreće (vidi link). Mag se rađa, započinje svoj put kroz svet okružen i pod uticajem osnovnih  sila simbolično izraženim znakom device i blizanaca. To su njegovi prvi koraci i susreti čime se i on sam duplira, jer s jedne strane nosi belo odelo (simbol nevinosti i čistote), ali je ogrtač crven reprezentujući svetsko iskustvo i znanje. On je u međuputu, između zemlje i vazduha, Ono što su Hermes i Merkur u paganskim mitologijama, to su Rafael u hrišćanstvu i Israfil kod muslimana. Onaj koji baca magiju, koji je mag isto je što i sveštenik ili prvosveštenik, jer se sama reč mag, pre pojave jednobožačkih religija u daljoj prošlosti čovečanstva odnosila na sveštenike, pa nije ni čudo da dupliranjem, sledeća karta nosi naziv visoka sveštenica ili  prvosveštenica. 
Izvlačenje ove karte ukazuje na snagu, veštinu, akciju, koncetraciju i snalažljivost. Ova karta se pojavljuje onda kada ljudi imaju veliku energiju,  snažnu volju i samopouzdanje i kreativnost da započnu nešto potpuno novo, a veliko u životu, simboliše kompletan jedan novi ciklus života. Ali, pored ovog, ona isto predviđa siromaštvo, materijalne smetnje, ljubomorne neprijatelje. Njena osnovna poruka je suzbijanje raskoraka između reči i dela, poziva na skromnost,  iskrenost, vitešku trpeljivost, i pored ogromnog talenta, vrednosti i potencijala onoga kome je pročitana. 

Preporučena tehnika za one koji meditiraju o tarotu je ovde tehnika kontemplacije o sebi samom ili tišina. Spoznaj tišinu, spoznaj sebe samog!

 Orifiel, snovatumacenje@gmail.comNo comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala