Tarot karta 12 (Obešeni čovek)
  Ova tarot karta u mom viđenju, najsličnija je tarot karti lude, ali ima  nešto drugačije značenje od nje. 
Posle jedanaestog aduta Snage, koji je govorio o našoj borbi u svetu materije; i bio obeležen slikom žene, koja zatvara usta lavu; došli smo do neke vrste lude neustrašivosti, više dečačke smelosti nego hrabrosti i više smo se približili nekoj vrsti nebule, oblaku konfuzije, ali i spretnosti.   Moguće je da postoje neki drugi tumači tarota, koji su primetili ne samo doslovnu slikovnu već i simboličnu sličnost ove karte sa  adutom Lude, ali nisam do sad naišao negde da pročitam takvo tumačenje. Ipak, o tome ćemo više govoriti kada bude došao red na ludu, a koja je isto što i džoker u onom klasičnom špilu karata za igru. Zbog svih onih strašnih stvari, koje smo opisali u arkunumu, adutu jedanaestog broja; ako uz to ceo tarot posmatramo kao metaforične slike našeg iskustva, onda nam neminovno treba velika ludost, a i velika sreća da bismo prošli kroz ceo tarot. U stvari, sreća, slučajnost i ludost su jedino na šta možemo računati dalje, ako je tačno ono što smo rekli o ženi koja zatvara usta bezdana; a samo oni, koji se vode srcem umesto vulgarnom materijalnom pameću, mogu ovu potrebnost razumeti; i ako ovo razumeju- razumeli su celokupnu alhemiju, koja nije ništa drugo do ona prava hemija života. Mnogo je ljudi danas koji se razumeju u pamet, ali da li je još uvek ostalo onih koji se razumeju u ludost pesnika? 
Tarot karta dvanaest upravo govori o nečemu što se nikako ne može shvatiti  logikom onih koji celokupan ljudski život pokušavaju sistematizovati u kategorije takozvanog pogrešnog i tačnog, lošeg ili dobrog, grešnog ili ispravnog. Mnogi astrolozi bi razumeli kada bih napisao da je ovo karta gde Jupiter žudi za Venerom ili karta gde onaj drevni, mitski Neptun prodrma zemlju, napravi cunami i kaže svima: "Druškani koji vam je vrag"?

  Da li je ova žudnja naivna? Svakako da jeste. Međutim, ona je toliko istrajna, toliko pouzdana; toliko nepogrešivo sigurna; toliko jako poljubljena sobom samom, i samoj sebi verna da čak i ništa sem te žudnje ne ostane. To je žudnja spremna na potpuni skandal i debakl, a da to čak i ne vidi kao neki skandal. To je žudnja srca da iskoči iz svega što ga sputava; ako treba i bezidejno, samo da iskoči i stopi se, a zašto je ovo skandal? Zato što je ova istrajnost, ako je potpuna i predana jedna od najusamljenih stvari na ovom svetu, jer šta bi rekao svet o ovakvoj slici obešenog čoveka, koji se  u stvari ne brine ni zbog kakve obešenosti, niti smrti, već je zaokupljen sobom samim.  U najboljem slučaju, svet ovde vidi simboliku mučenika i mučeništva, čoveka koji se žrtvuje za nešto, ali to ni u kom slučaju nije ni blizu prave simbolike ove slike. U najgorem, vidi običnog ludaka, koga se boji, jer se u njemu i na njemu odslikava ružno lice sveta, a ovo se dešava zbog klasičnog psihološkog mehanizma u odnosu između starih dvorskih luda i njihovih careva ili modernijim jezikom rečeno današnjih humorista i političara. Kao što dvorska luda caru saopštava istinu kroz humor; tako obešen čovek sam odlučuje da je obešen žudeći za nečim o čemu svet nema pojma; i što ne predstavlja nikakvo žrtvovanje radi sveta nego žrtvovanje sebe samog- sebi. Ono oko čega je muškarac sa slike obešen jeste simbol samog života, koji je skriven u drvetu čineći znak finalnog tau-krsta kao što vidimo na slici. On traži, praktično zahteva znanje, ali znanje koje je spojivo sa svime što život znači ili može značiti, znanje koje je život sam; ono legendarno, mitsko mesto gde život i znanje postaju jedno te isto. 

S obzirom na jednu poetsku crtu ove tarot karte, čini mi se prikladnim da njen dublji smisao probam da približim čitaocima jednom pesmom, koju je napisao Federiko Garsija Lorka: 

Idem Nebom

Večeras zamišljam
da sam svetac.
Stavili su mi mesec u
ruke
Ja sam ga ponovo
vratio prostoru
i Tvorac me je nagradio ružom i mirisom.
Idem nebom, a sve nebo
prekriveno belom radom.
I sada idem
tim poljem
da oslobodim devojčice
zlih udvarača
i dam zlatne novce
svim dečacima.
Idem nebom, a sve nebo
pokriveno belom radom. 
izvor slike: pinterest.com


  Preporučena tehnika za one koji meditiraju o tarotu je hermetički zakon: Kako gore, tako dole!   


snovatumacenje@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala