Tarot Karta 2 ( Prvosveštenica)  Iz muškog elementa  krećemo se ka prvobitnom ženskom elementu tarota. 
Iz prethodnog aduta koji opisuje maga (solarni muškarac), dolazimo do osvetljenog Meseca, prvosveštenice, tarot karte broj 2.


  Ovaj adut, prvosveštenica ili, prosto, sveštenica u sebi sadrži isprepletane tradicije judaizma, jevrejskog misticizma, hrišćanstva, gnosticizma, egipatskog politeizma. Crni i beli stubovi koji se vide u pozadini obeleženi slovima J i B su skraćenice za hebrejske reči "Jachin" i "Boaz". To su stubovi koji su po Bibliji stajali u okviru Solomonovog hrama, legendarnog Prvog Hrama Jerusalima. 

U jednom stubu su temelji, podizanje, a u drugom je snaga. Jedan stub je stub suđenja, drugi stub je stub milosti. 

Među njima je po malo misteriozan ženski lik na čijoj glavi se nalazi obeležje slično Hatorinom šeširu odnosno rogovi krave među kojima je  disk i koji sada pripadaju Izidi, egipatskoj boginji, majci Horusa. Njena kruna kao i samo ime na egipatskom predstavljaju Tron, a tako i sedi na slici, kao na tronu ili preciznije rečeno u tronu prve crkve. Oko glave joj je veo, a to je isti onaj veo koji pominje antički istoričar i pisac Plutarh kada govori da je u staroegipatskom gradu Saisu postojao Izidin oltar koji je nosio sledeći natpis: "Ja sam sve što je bilo, što jest, i što će biti; i moj veo nijedan smrtnik nije podigao." Drugim rečima: "Ja sam božanska majka svih ljudi, ja sam sveprožimajući duh Sveti". 

Prethodna karta, adut maga (ili sveštenika) o kojem smo pisali nužno vodi u sveštenicu odnosno u njihovo sjedinjenje, međusobno i obostrano delovanje. Da bi se razumeo ovaj odnos, dva prva aduta ne trebaju se posmatrati izolovano i pojedinačno nego u širem teološkom značenju. Ono što ovde simboliše prvosveštenica preslikava se na isto ono što je bogorodica Marija u hrišćanstvu. Na sledećoj slici se može videti ta veza gde s jedne strane Izida sprema za dojenje Horusa, a pored nje, Marija na sličan način Isusa. 

Mag ili prvosveštenik je sila bez forme. On se nalazi u velikom talentu, potencijalu, raznim mogućnostima, ali ova njegova sirova energija je neartikulisana bez postojanja davalaca forme, a to je prvosveštenica. Ispod njenih nogu je Mesec što govori o njenoj dominaciji nad čistom intuicijom. U rukama drži delom prikriven svitak sa natpisom Tora, sveto petoknjižje Jevreja, ali ovde imamo u vidu što reč tora na hebrejskom znači učenje ili upustvo (instrukcija). Ovo učenje, delom skriveno kao na prvoj slici, ukazuje na misteriju i viša znanja koja prvosveštenica nosi u sebi. 

Za one koji izvuku ovu kartu, adut broj 2. ona predviđa tajne, još uvek nerazvijene budućnosti, sklonost ka intuitivnom i svetu snova. Poziva na ispitivanje sadržaja onog što ljudi najčešće zovu podsvesno, a misleći kroz to na stvari koje ne mogu da izraze u svakodnevici. 

Preporučena tehnika za one koji meditiraju o tarotu: Budi u prirodi, ispituj prirodu spoljnu i u sebi. Pusti prirodu da te vodi, ali slušaj nečujni, unutrašnji glas, koji je prvosveštenica!

 Orifiel, snovatumacenje@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala