Tarot karta 9 (Pustinjak)  


Tarot karta 9. Pustinjak nije, kako to neki vide, slika osobe koja traga za istinom. 
Nije to ni onaj Diogen što po priči nosi fenjer po danu tražeći čoveka. 
Ovo je karta samoće i Mesečeve device u sumraku između sledećih časova: na zalasku Sunca, a izlasku Meseca i obratno. 
Ovo je karta složene, duboke intime nad kamenjem bele pustinje, koja je poput nekog lucidnog sna u kojem smo morali da zastanemo sami. Razumemo li dobro šta je samoća?

izvor slike: http://hannahscupboard.com/dreams.html

Razumemo li gde nas vodi put tarota? Razumemo li šta se dogodilo ljubavnicima iz šestog aduta? Čak i ako razumemo, zašto ovde moramo biti sami? 
U koje nas tajne Mesec uvodi? Da li je Mesec onaj čudni kamen koji se zario u nas dok smo bili deca? 
Otvorili smo vrata jednog novog sveta, pustinje kroz koju trebamo proći;  a gde sve ima svoju cenu, jer došla su teška vremena. Čak i bezazlena radost biće naplaćena. 
Ispred tebe je tvoj duh lutanja, koji te vodi i pokazuje bar neki put. Tvoj duh je tvoje svetlo. Iza tebe je svet kojem treba lečenje; koji ne zna da ga možeš lečiti. U ruci držiš štap kojim prizivaš tajne vatre. Ti si fenjer koji svetliš i ti si štap koji nosiš. Ti si pustinja kojom hodaš. U tebi je ostala tajna, koju više nikome ne možeš reći, jer ona nije u reči, niti se može iskazati.
 Gde je žena zbog koje se sam Bog spustio na Zemlju, i zašto se Bog sakrio? Kako je moguće da se čak i svemoćni Bog uplašio i šta ga je uplašilo? Koja je to snaga; i koja je to sila u ljudima, koja te je odvela da tražiš pravdu za celo čovečanstvo hodajući stazama pakla, kojima još ćeš i da oprostiš što su pakao? Jer, sada znaš da jedno je istina, ali i sve je istina; i čak si mirna, mirna kao kamen nad istinom, koja te nije ni zanimala zato što si je oduvek znala. 

Niti Bog, niti Satana, niti svi arhanđeli, niti svi demoni cele Vaseljene više ti ne mogu oduzeti, jednu, jedinu pesmu koju imaš da pevaš, a nemaš više reči da je saopštiš, jer ti si bila stena pred kojom se razbila sva ta hvaljena moć i slava svetskih okeana. Ti si bila led, živi mrtvak, velika tuga ljudskog roda, Mihael čovečanstva; onda kada su svi od njega odustali. 
Ti si ona koja je zapisala: "Uska su vrata i tesan je put koji vodi do spasenja", i čak si zaboravila da si to uradila, jer ti nije važno. 


Preporučena tehnika za one koji meditiraju o tarotu: Majko Boga, koja si devica, koja si Marija i suza čovečanstva, molimo te da spustiš zvezdu pravde na Zemlju! 


Orifiel snovatumacenje@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala