Tarot karta za godinu 2017-Godina odluka
      Više puta sam se sreo sa pitanjima svojim i tuđim gde se tarot i zodijak  međusobno isprepliću i upotpunjuju. U prethodnom tekstu o tarotu (vidi link), pomenuo sam da aduti tarota oslikavaju na simbolični način životne staze kojima se krećemo. Svaki znak zodijaka i planete koje vladaju nad njim imaju određenu snažniju sklonost ka jednoj ili više staza od ukupno 22 velikih .  Zato je važno kod velikih aduta za razliku od malih, prilikom postavljanja pitanja fokusirati se na emocije i mišljenja koja, iako su kod nas sadašnja (odvijaju se u nama sada dok ovo čitamo), pritom imaju jedan kontinuitet trajanja u nama duži. Može se ovo zamisliti kao period kada smo deca, zatim adolescenti, zrelost, starost. Kroz te etape preokupirani smo različitim pitanjima, osećanjima i mišljenjima i potrebno je da za sebe same prepoznamo put kojim smo krenuli, a ime tog puta je ujedno  naziv i simbolika neke od 22 aduta velike arkane. Tarot je poput guste šume kroz koju hodamo i kroz koju vode različiti putevi. On je naš vodič za prepoznavanje i imenovanje puta kao i za druge prolaznike na koje smo idući šumom naišli. 

Svakoj godini, pa tako i ovoj u koju smo od skora ušli 2017. može se numerološki sabrati i svesti na jednu od 22 karte tarota. Razložen zbir ove godine je tarot karta broj 10 (Točak Sreće ili Točak Sudbine). Neki numerolozi bi rekli da je ovo svođenjem 1 i može se tako posmatrati, ali ovde koristim sistem gde se jedna nula ne sabira niti oduzima već se posmatra kao još jedan dodati viši muzički ton, upliv apsoluta u jedan broj. 

      Ovo je karta sa, možda, i najizraženijom simbolikom od svih drugih u tarotu. Bilo bi nam potrebno daleko više od jednog blog teksta da opišemo koja sve značenja u sebi nosi izvlačenje desete karte, ali moći ćemo ovde da postavimo neke opšte smernice. Ovo je karta, adut, arkanum gde se u jedno sažimaju mnoga učenja: od mitologije dalekog istoka, starogrčkih akademija i okulta, srednjovekovnih alhemičara, pa sve od modernog poimanja dualnosti i višedimenzionalnosti kosmosa. Točak sreće je isti onaj točak, osnovni atribut Višnue, vedskog boga (jednog od velikih troje), zaduženog za održavanje sveta. Točak sreće je točak ponavljanja, to je Fortuna u rimskom panteonu, 

to je Tiha ili Tihe u grčkom Olimpu,

 a to je i onaj crni krug-simoblični točak oko krsta u vizantijsko-srpskom nasleđu. 


  To je ona slika petla (desetog znaka kineskog zodijaka i jedine ptice u njemu)  iz točka života u Varđajana budizmu gde su u točku svinja, zmija i petao simbolišući tri plamene želje pohlepu, mržnju i požudu.

    U zapadnoj astrologiji, tarot karta 10. korespondira zemljanim znakovima: biku, devici i jarcu, ali pre svega jarcu, koji je deseti zodijački znak. To ne znači da ova karta predstavlja jarca nego je točak sreće najpre uviđen u zemaljskom iz ljudskog ugla, u materijalnom poretku, u beskrajnim umiranjima, rađanjima i opštem tonu životnih ponavljanja, a upravo su zemljani znaci zodijaka najviše preokupirani tim fenomenom.
 Ali, ako pažljivo osmotrimo tarot kartu 10 po slikama Artura Vejta, vidimo u levom gornjem uglu anđela (lice čoveka, simbol nevinosti i čistote), desnom orla (simbol slobode i inspiracije), levom donjem bika (simbol zemlje i plodnosti) i desnom donjem uglu vidimo lava (simbol snage i zakona). To je onaj biblijski tetramorfijum, 4 elementa (voda, vazduh, zemlja vatra), kao 4 evanđelista i ona 4 kreirana sveta. Simbolišu stabilnost, i pored, uprkos kretanju i promenama o kojem govori Točak sreće. Između anđela i orla, stoji sfinga simbolišući životna pitanja (kao i celu prirodu) i zagonetke kao i mač koji je mač pravosuđa. Oko samog točka su zmija i egipatski Anubis, zmija koja se spušta i pada u materijalni svet (simbol svega telesnog i simbol prvih manifestacija, kristalizacije). Zato je na strani između elemenata vode i zemlje. i kod alhemijskog znaka soli. Anubis, s desne strane, koji simbolizuje ljudsku dušu za života ili posle smrti uzdiže se između vatre i vazduha (zato je pored znaka sumpora). Sfinga je postavljena iznad znaka Merkura, simboliše duh, medijum između astralnog i zemaljskog sveta, božje glasnike. Kao što je poznato sfinga postavlja pitanja, pogrešan odgovor vodi u smrt, a sama sfinga sadrži svaki od nabrojanih elemenata iako nije nijedan od njih. 
Poruka karte, ove cele godine kao i nečijeg ličnog izvlačenja, dakle, jako je ozbiljna. Ili biti ili ne biti, ili si gore ili si dole, jer uviđanje da se nalazimo na životnoj stazi Točka sreće koji se može okrenuti u samo dva smera neminovno vodi u ovu odluku. Ovo je godina, iz ugla tarota pogodna za donošenje krupnih, velikih i definitivnih odluka. Ako ste nešto definitivno zaključili da trebate uraditi, uradite to bez odlaganja, poništite svoju apatiju i neodlučnost. 
Arkanum 10 je mač s dve oštrice, on je upliv, najava sledeće karte, kosmičke pravde  u naš život, a to je mač koji nosi sfinga. To je taj strašni točak koji su opisali mnogi mudraci u svojim učenjima. To je točak o kojem govori starozavetni prorok Ezekiel (Jezekilj) kada govori o ofaniumu-točkovima Gospodnjim. To je sud i određivanje pravca reda celestiala, mnogookih koji čuvaju tajne i misterije božjeg stvaranja, okretanje točka u smeru kazaljki na satu ili obratno, u potpunosti je naš izbor. Ovaj adut govori o smeru za koji se trebamo opredeliti i simboliše borbu oprečnih entiteta, jer se kristališe u materiju, zemlju. On nas poziva da se prisetimo svojih početka tarot karte 1, poziva nas da se bavimo mističkim učenjima i stvarima koje smo voleli kao deca. Istovremeno nas upozorava da se približavamo polovini nekog započetog iskustva i da nam druga polovina kako uz srećne, tako i nesrećne okolnosti tek predstoji. 
Za one koji izvuku ovu tarot kartu, korisno je da se spuste na zemlju i da razmisle o svojim dosadašnjim iskustvima i načinima na koje im je proticalo vreme. Broj 10. iako se radi o približavanju numeričkoj polovini tarota je naše podsećanje na 1 na početke, a nulu trebamo posmatrati kao element sreće, pomoć viših sila, uticaj nad-sveta na zemaljski svet. Iz prethodne pustinje (carstva zemlje), dva su puta ili gore ili dole, a točak se okreće (karmički zakoni)-vodeći dalje u pravdu-pravedno suđenje. 

Preporučena tehnika za one koji meditiraju o tarotu, kod ove karte je tehnika uviđanja mehanizma rada sata. Kontempliraj o satu!


 Orifiel, snovatumacenje@gmail.com
No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala