SIDERALNI ILI TROPSKI ZODIJAK ?

,,Postoje dva Zodijaka : TROPSKI I SIDERALNI. Mi radimo po tropskom Zodijaku. U Indiji,na Tibetu i budističkim zemljama dalekog istoka, astrolozi rade po sideralnom Zodijaku. Inače, u svim zemljama Evrope, kao i na čitavom američkom kontinentu primenjuje se tropski Zodijak. 
Naš sunčev sistem ima 9 planeta. Sve one se kreću oko Sunca po Ekliptici. Ekliptika je veliki krug na pravilnoj nebeskoj sferi i predstavlja osnovnu ravan po kojoj se planete kreću oko Sunca. Ako izuzmemo izuzetno mala odstupanja u kretanju planeta, Ekliptika je veliki dvodimenzionalni krug, nalik nekoj džinovskoj long play ploči, sa Suncem u sredini. Upravo zato je 
možemo nacrtati na papiru. Sve planete leže u ravni Ekliptike, paralelnoj sa njihovim ekvatorom. Jedini izuzeci su Zemlja i Uran. Uran se obrće oko svog polarnog prečnika koji se nalazi u ravni Ekliptike. Zemljin ekvator je nagnut u odnosu na Ekliptiku za 23*27'- i to je razlog što imamo četiri godišnja doba. Samo dva puta u toku godine Zemljin Ekvator se nalazi u ravni Ekliptike: u vreme prolećne i jesenje ravnodnevnice. Prolećna ravnodnevnica je 21.marta kada i počinje astrološka nova goina, sa prvim prolećnim znakom Ovna. Jesen počinje 23.septembra sa znakom Vage, na dan jesenje ravnodnevnice. Najduži dan u godini je 21.juni, početak leta, kada Sunce ulazi u znak Raka, i taj trenutak nazivamo letnjim solsticijumom. Najkraći dan u godini, takozvani zimski solsticijum , je 22.Decembra, kada Sunce ulazi u znak Jarca. Godišnja doba odredjuju zodijačke znake. Zato se naš Zodijak i naziva TROPSKIM. Greši se kada se kaže: Jupiter koji čitave godine boravi u vašem sazvežđu doneće vam veliki poslovni uspeh i dobru zaradu. Jupiter se ne nalazi u vašem sazvežđu, već u vašem ekliptičkom znaku. . Ekliptički znaci i sazvežđa se ne poklapaju. Sideralna astrologija, kojom se mi ne bavimo, baci se uticajem planeta i zvezda rasporedjenim po sazvežđima. Naše tumačenje se bavi istim položajem svih nebeskih tela, ali rasporedjenim po znacima ekliptike. Ovi znaci koji simbolišu odredjena godišnja doba su jedini predmet proučavanja naše TROPSKE astrologije, koju astrolozi često i nazivaju ,,zapadna astrologija,, s obzirom da je na zapadu prihvaćena skoro 3000 godina - odn aničkog Rima, pa kroz čitav srednji vek, preko Engleske, sve do današnje Amerike, gde se publikuje najveći broj knjiga, koje ubrzo preplave svetsko tržište. To medjutim ne znači da je ona nastala na zapadu. Astrologijom su se prvi bavili Heldejci, i to još dve hiljade godina pre Hrista. Toliko znanje nisu mogli sami steći, pa je od svih pretpostavki najprihvaljivija ona - da su znanje stekli od Atlantidjana.
Drevna Heldejska nauka je bila izuzetno cenjena i u starom Egiptu, a njom su se bavili vrhovni sveštenici, tkz. ,,Žreci,,koji ni jednu važnu odluku nisu donosili, ukoliko im zvezde nisu bile naklonjene. I stari Grci su bili veliki poštovaoci astrologije, mada ona doživljava veliki procvat tek u helensko doba. 
U II veku Klaudije Ptolomej, veliki helenski astronom, astrolog i najveći naučnik svog doba, piše svoje epohalno delo ,,Tetrabiblos,, koje je sve do 17. veka bilo najveći udžbenik astrologije. Preko Grčke, astrologija stiže u Rim, a niko je u istoriji čovečanstva nije tako zloupotrebljavao kao Rimljani. Od astrologije je stvorena neka vrsta državne religije, a ko se nije hteo pokloniti vrhovnom bogu Jupiteru, bivao je pogubljen. Kada je počeo masovni progon Hrišćana, koji je trajao sve do 4.veka, Rimljani su zahtevali od Hrišćana da se odreknu svog učenja i da umesto Hrista za vrhovno božanstvo priznaju Boga Jupitera. Odbivši to - Hrišćani su umirali u najtežim mukama. Tu leže koreni neprihvatanja astrologije od strane crkve, koja je idolatrijski obožavana i zloupotrebljavana u Rimsko doba, a i u kasnijim vekovima od strane mnogih astrologa, koji su negirali čovekovu slobodnu volju.
Za razliku od planeta koje se kreću oko Sunca, dvanaest sazvežđa, kao i zvezde u njima - se ne kreću. Ali samo prividno. Njihovo kretanje je tako sporo, da važne zvezde nazivamo ,, zvezdama nekretnicama,,. U dinamici Kosmosa ništa ne miruje. Da bi napravili čitav krug oko Sunca i vratili se na isto mesto, sazvežđima je potrebno 26000 godina. Ovo kretanje se naziva precesiono kretanje ili skraćeno - precesija. To znači da na onom mestu u Zodijaku gde se pre 80 god. nalazio 10* Ovna, sada se nalazi na 9* Ovna. Astronomi to jako dobro znaju zato se podsmevaju astrolozima i njihovom neznanju. Medjutim, to su principi na kojima se zasniva Sideralna astrologija, dok su stepeni zodijaka kod tropske astrologije nepromenljivi, baš kao i godišnja doba. Prolećna, odnosno jesenja ravnodnevnica uvek predstavlja 0 stepeni Ovna, odn.Vage, baš kao što su letnji i zimski solsticijum uvek predstavljali 0* Raka, odn.Jarca. Ovo naravno važi i za severnu i za južnu hemisferu, mada se nama čini da je južno sve obrnuto za 180*. Jeste obrnuto za nas, ali ne i za njih.  Jer i kod njih vladaju isti prirodni zakoni. Proleće počinje sa 0*Ovna, a na južnoj hemisferi taj dan je 23.septembar. Jesenja ravnodnevnica je 21.marta i tog dana Sunce ulazi u znak Vage. Najduži dan je 22.decembar, i to je početak leta, kada Sunce ulazi u znak Raka. Najkraći dan u godini koji najavljuje dolazak zime je 21.juni, kada Sunce ulazi u znak Jarca. 


Autor teksta : Predrag Radović
Objavio : Astrologus,godina III, broj 11 

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala