15 PRAVILA DIJETOLOGA ZA MRŠAVLJENJE

KAKO DA ZAVARATE GLAD UVEČE
-U 8 sati uveče, količina insulina u organizmu dostiže vrhunac. To dovodi do naglog pada šećera u krvi i snažnog osećanja gladi. Da bi povećali nivo šećera u krvi i zavarali želudac, pojedite kockicu šečera i uz nju popijte čašu vode.

POSISAJTE KOCKICU LEDA
-Led blokira receptore čula ukusa i samim tim smanjuje osećaj gladi.POPIJTE JOŠ JEDNU KAFU
-Kafa spada u kategoriju „loših“ napitaka samo kada u nju dodate šlag  ili šećer. Ako pijete crnu kafu bez šećera dobijate metabolički stimulans bez dodatnih masnoća i kalorija. Jedna studija je pokazala da je količina kofeina, koji se sadrži u dvije šoljice kafe, dovoljan da osoba, koja ima  65kg  sagori tokom sledeća 4 sata 50 kalorija više.

DAJTE SEBI 20 MINUTA ZA OBROK
-Postavite alarm na mobilnom telefonu, da zazvoni kroz 20 minuta, a zatim počnite polako da jedete.  To je najbolji način za izgubite kilograme bez dijete. Uživajte lagano u svakom zalogaju i ustanite od stola, kad se oglasi zvučni signal.

NE IZOSTAVLJAJTE SUPU!
-Supe i čorbe usporavaju prijem hrane i stvaraju osećaj sitosti.Nemojte presoliti supu i ne sipajte u čorbe pavlaku.Kuvajte supe i čorbe na vodi, od svežeg povrća.

TESNA HALJINA KAO CILJ
Objesite na vidnom mestu u sobi svoju  omiljenu haljinu u koju odavno ne možete da „udjete“. To će biti podstrek za vašu savsst i glavna nagrada u borbi protiv suvišnih kilograma. Gledajući u tu haljinu svaki dan, brže ćete doći do cilja.

POMAŽE I KAIŠ
-Kontrolišite obim struka pomoću kaiša. Probušite na kaišu rupu koja predstavlja vaš cilj i trudite se da kroz mesec dana stavite kaiš oko struka koristeći tu rupu.

KORISTITE VISOKE I USKE ČAŠE
Čak i iskusni barmen doliva više pića u široku čašu. Da bi se smanjila količina tečnih kalorija koju konzumirate, zamenite i široke i niske čaše uskim i visokim čašama. Kao rezultat toga, možete popiti 25-30% manje soka, piva, vina i drugih napitaka.Zamenite omiljena pića zelenim čajem, koji ubrzava sagorevanje kalorija.

UZMITE MANJI TANJIR
-Manje ćete jesti! Samo ovaj način „skida“ godišnje 5-9 kilograma.

OBROK U RESTORANU – NARUČITE DEČJU PORCIJU
-Uz to naručite i veliku salatu. Polovinu vašeg obroka treba da predstavlja povrće.Mnogo celuloze i vode u povrću daju osećaj sitosti.

JEDITE MAHUNARKE UMESTO MESA
Što češće umesto mesa pripremajte grašak, pasulj, sočivo… U ishrani mnogih ljudi, ovo dragoceno, niskokalorično površe je suviše malo zastupljeno.

JEDITE INTEGRALNE ŽITARICE I POSNE SIREVE
Smeđi pirinač,  ječam, zob, heljda i hleb od integralnog brašna su verni drugovi u borbi protiv suvišnih kilograma. Oni daju osjećaj sitosti i smanjuju nivo  „lošeg“ holesterola.
Konzumirajte sir, jogurt i kefir sa smanjenim sadržajem masnoće.

VIŠE SNA – MANJA TEŽINA
-Ako uveče ležete na vreme i dovoljno spavate, možete izgubiti i do 7 kg godišnje (ako ne konzumirate dnevno više od 2500 kcal). Osim toga, nedostatak sna povećava apetit.

SKINITE JOŠ PO 100 kcal  NA DAN
Možete skinuti 5 kilograma godišnje tako što ćete sagorevati samo po 100 kalorija više  dnevno. Evo na koji način:
• Hodanje 2 km (oko 20 minuta)
• rad u bašti (20 minuta)
• Čišćenje stana (30 minuta)
• Trčanje (10 minuta)

NAGRADITE SEBE!
Ako ste uspeli da se odreknete od slatkih, gaziranih pića ili mesec dana strogo vodite računa o svojoj ishrani, obavezno nagradite sebe. Nagrade su:  nova haljina, kozmetički tretman, nova frizura, izlazak koji se pamti!

Izvor : http://www.prirodna-medicina-recepti.com/2014/03/skinite-kilograme-bez-dijete-15-pravila-dijetologa/

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala