Devet andjeoskih činova

Резултат слика за angelsBog je najpre stvorio nevidljivi svet, to jest andjele. Sveti Apostol Pavle, i kasnije njegov učenik Sveti Dionisije Areopagit, u delu  Nebeska i crkvena jerarhija , deli andjele na devet nebeskih činova.
  Svaki nebeski čin ima od Boga odredjenu službu.( Rim.8,38;1.Pt 3,22).
Tako šestokrili Serafimi, mnogooki Heruvimi i Prestoli, na kojima ,,Gospod duhovno počiva'', i sačinjavaju prvu četu andjela.Ovi okružuju plameni i svetlosni presto Presvete Trojice ( Jezekilj 1, 4-28)
Slede zatim Sile, Vlasti i Gospodstva, koji sačinjavaju drugu, srednju andjeosku četu. Ovi imaju zaduženje da vladaju svekolikim svemirom, planetama, zvezdama, vetrovima, morima i silama tame, to jest djavolima i paklom.
Slede zatim Načala, Arhandjeli i Andjeli, koji sačinjavaju treću andjeosku četu i imaju kao zadatak da obznane ljudima volju Božiju. Dakle, naši andjeli čuvari su pribrojani devetoj četi, kao poslednji medju andjelima i najbliži ljudskom rodu. 

Molitva andjelu čuvaru   Andjele Božiji, Ćuvaru moj sveti, koji si mi od Boga dat kao zaštitnik, prosveti me danas i sačuvaj od svakog zla, ka dobrim delima uputi, i na put spasenja upravi me. Amin.


 No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala