Hristos Vaskrese, radosti moja!

Gospod Isus Hristos sahranjen je u Getsimanskom vrtu u jednoj pećini, koju zapečatiše velikim kamenom i postaviše stražu. U nedelju, treći dan po Raspeću, sidje Andjeo Gospodnji i zdrobi kamen na ulazu u pećinu i Isus Hristos izadje napolju i vaskrsnu. Lice mu beše kao munja, a odelo belo kao svetlost. Vojnici se uplašiše i pobegoše, vičući: Hristos je Vaskrsnuo!! Kada izjutra žene mironosnice dodjoše da obidju Hristov grob, zatekoše ga praznog i andjeo im reče da idu u grad i jave ostalima da je Gospod naš Vasksnuo iz mrtvih.

One odmah poslušaše i odoše da ovu radosnu vest razglase svima. I od tada počeše se svi prozdravljati
pozdravom : ,,Hristos Vaskrese'' i ,,Vaistinu Vaskrese''.
Pa čak i danas, posle 2000 godina, mi se pozdravljamo istim tim pozdravom. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, jer na taj dan Isus Hristos, Gospod Bog naš vaskrsnu iz mrtvih, pobedi smrt i svim ljudima, od praroditelja Adama i Eve darova večni život.

Zbog velikog značaja ovog dogadjaja svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka se smatra za mali vaskrs.To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Najranije može da padne 4.aprila a najkasnije 8.maja ( po novom kalendaru).
Kod hrišćana je običaj da se fabraju jaja, na kojima se ispisuju hrišćanska obeležja i upisuje pozdrav :'' Hristos Vaskrse''. Po predanju, ovaj običaj potiče iz vremena Hristovog Vaskrsenja i Vaznesenja. Naime, sledbenica Isusa Hrista Marija Magdalena došla je posle Hristovog Vaznesenja, u Rim radi propovedanja Jevandjelja. I kada je izašla pred cara Tiberija pozdravila ga je rečima : ,,Hristos vaskrse!'' i pružila mu na dar ofarbano jaje, a po ugledu na nju, Hrišćani su produžili praksu bojenja i šaranja jaja.

Prvo jaje se boji crvenom bojom i u većini krajeva se naziva ,,čuvarkućom'' i čuva se godinu dana. Crvena boja je boja radosti, zbog tog radosnog dogadjaja, i simbolizuje Božansku prirodu Hristovu; to je boja Božanske Ljubavi.

Ujutru prvo domaćica ustaje i budi ukućane da se umiju svetom vodom. Odlazi se crkvu na jutrenje, na Vaskršnju Liturgiju, sa sobom se nose jaja; jedan deo se podeli u crkvi, a drugi podeli sa rodjacima, komšijama, prijateljima. Jajima se svi tucaju, a čije se jaje razbije taj ga predaje onome koji ima jače.

Vaistinu Vaskrese, radosti moja! <3

izvor : http://pravoslavnikalendar.iz.rs/
Fotka : https://www.mouzenidis.com/sr-rs/tour/easter-packages

No comments:

Post a Comment

Ostavi komentar. Hvala

Note: only a member of this blog may post a comment.